Skriving

Å gjøre det slutt med dårlig kosthold

Forrige mandag fikk jeg en mail fra kvinneguiden.no om at jeg hadde kommet til finalen i en av deres skrivekonkurranser. Jeg ble selvfølgelig veldig glad! Dette føles ut som en win og en veldig fin måte å avslutte dette skrive-halvåret på.

Teksten kan du lese her.

Jeg skrev teksten når jeg var i startenfasen av nok en “nå skal jeg kutte ut all usunn mat og bli supersunn resten av livet”-periode. Jeg trekkes mer enn ofte mellom idealet om at man skal være sunn og ha et godt og balansert kosthold, og det at man er fin nok som man er og kan spise hva man vil. Personlig er jeg veldig glad i forskjellig usunn mat, og føler ofte jeg trenger den både når jeg er ekstra glad eller ekstra nedfor. Både til feiring og til trøst. Jeg er nok ikke så usunn at det går alvorlig utover helsa mi (enda), men jeg ønsker jo egentlig å leve en sunnere livsstil. Eller gjør jeg det? Problemet mitt er at jeg ikke aner om jeg noen gang kommer til å få et normalt forhold til dette med sunnhet. I perioder driter jeg fullstendig i det, og i andre perioder er jeg kanskje litt for opptatt av det. Idealet er kanskje å finne den gyldne middelveien, å gjøre det som får meg til å føle meg vel. Men jeg vet ærlig talt ikke om jeg kan finne den, fordi det er så innmari opp og ned. Og jeg er temmelig sikker på at jeg ikke er den eneste som har det sånn. I teksten på kvinneguiden utforsker jeg dette temaet, og spør hvorfor det er sånn at mange unge får et så trøblete forhold til mat. Les den, så blir jeg veldig takknemlig <3

ps. Jeg var egentlig ekstremt usikker på om jeg skulle legge ut disse bildene, men så tenkte jeg: why not. Ferdig med det. 

Kommentarer

Skrivetips

I går fikk jeg en fin overraskelse på mail, som handler om skriving. Skal fortelle etter hvert. I tillegg har jeg en stor skrivejobb å gjøre de neste ukene, hvis jeg skal komme i mål før ferien. Så derfor tenkte jeg at det passet med et lite innlegg om det å skrive kreativt. Her kommer fem skrivetips fra meg:

1. Bruk omgivelsene for det de er verdt.

Skildringer blir så mye mer levende hvis man beskriver noe man faktisk ser, hører eller sanser. Bruk litt tid på å skildre mennesker, dyr, omgivelser og ting man ser når man er utenfor huset. Dette kan være gull verdt i en senere tekst. (Jeg må bli flinkere til å gjøre dette selv).

2. Legg merke til folk.

Fremmede mennesker kan inspirere til både nye historier og enkelthendelser i en historie du skriver på. Hva er historien til han som går opp trappa alene med kappe og krone på hodet? Eller jenta som sitter med hodet i hendene på metroen? Jeg har basert flere karakterer på fremmede mennesker jeg har sett på gata.

3. Bare skriv, ikke tenk.

Jeg tror de fleste av oss blir hindret av tanken om at det som skal skrives må være bra. Men det viktigste er først å bare få noe ned på arket. Denne tanken har hjulpet meg veldig. I stedenfor å sitte å tenke på hva jeg skal skrive, skriver jeg den første setningen som dukker opp i hodet mitt. Det hjelper veldig å tenke at det første som skrives bare kan være tull, og så kan man heller redigere etterpå.

4. Skriv i inspirerende omgivelser.

Jo mindre kreativ omgivelsene er, jo vanskeligere er det å være kreativ syns jeg. For det meste må man kanskje skrive en kjedelig plass, men når man har muligheten: Skriv på café, skriv på hytta, skriv på stranda, skriv i vinden, i hagen, på fjellet.

5. Få respons!

Ikke vær redd for å vis teksten din til noen som ønsker å hjelpe! Dette er så gull verdt, og man kan jo ikke bli bedre hvis man ikke vet hva man gjør galt eller rett. Gjerne vis den til en venn du vet er glad i å lese, som er positivt innstilt på forhånd. Og så er det viktig å påpeke konkret hva man ønsker tilbakemelding på, og si at man både vil ha positiv og kritisk tilbakemelding. For det finnes noe positivt i absolutt alle tekster!

Hvis dette var nyttig, kan det hende jeg kommer med flere slike innlegg i fremtiden! 

Kommentarer

Om strukturering og sånt

Denne uka har det vært litt stille her på bloggen, rett og slett fordi jeg trengte en liten pause. Det er mye å tenke på fortiden, og jeg har hatt veldig vanskelig for å konsentrere meg denne uka. Blant annet skal jeg og Jonas bestille ferietur til Portugal, men klarer ikke helt å bestemme oss for hva vi vil. Vi driver også å planlegger 17. mai neste uke, og besøk av Jonas sine foreldre. I tillegg klarer jeg ikke å bestemme meg for hva jeg skal gjøre til høsten. Men jeg tenkte jeg skulle skrive et innlegg i dag, kanskje mest for min egen del for å få strukturert tankene for tiden fremover. Jeg tenkte nemlig jeg skulle skrive litt om hva jeg har gjort dette halvåret, hvordan jeg har strukturert dagene mine, hva som har fungerert og ikke fungert. 

Når jeg gjorde ferdig bacheloren min i fjor vår, kjente jeg at jeg rett og slett trengte en pustepause for å finne ut hva jeg ville gjøre videre. Jeg tok bachelor i litteraturvitenskap, men har vært veldig usikker på om det er det jeg ønsker å fortsette med. Drømmen min er å bli forfatter, men veien dit er jo veldig usikker. Skal jeg liksom satse hundre prosent på dét, skal jeg studere litteratur videre, eller skal jeg prøve å bli noe annet i tillegg og skrive på fritiden. Jeg bestemte meg for å ta et pauseår for å prøve ut litt forskjellig. Derfor bodde jeg hjemme i høst og jobbet i barnehage, og i vår skulle jeg prøve å satse 100% på skrivinga. 

Etter jul flytta jeg hit til København, og har prøvd å fylle dagene mine med å dra på biblioteket, eller sitte hjemme å skrive. Jeg har blant annet skrevet noen korttekster og kronikker som jeg har sendt inn til forskjellige skrivekonkurranser. Men først og fremst har jeg jobbet med å skrive blogg, og å skrive på et bokprosjekt. 

Det jeg har oppdaget i løpet av disse månedene, er at livet som 100% freelancer nok ikke passer for meg. Jeg er alt for ustrukturert, lar meg lett distrahere og får lite gjort i løpet av en dag i forhold til hva jeg får gjort i en vanlig jobb. Jeg er en person som er veldig pliktoppfyllende når det kommer til avtaler og frister eller når andre mennesker er avhengig av meg, men når det kun er opp til meg selv blir det omtrent motsatt. Derfor trenger jeg faste avtaler og frister for å kunne fungere i hverdagen. 

Hvis jeg skal fortsette med skriving til høsten, bør det enten være i form av skrivestudier, eller med en jobb i tillegg. Men jeg har alikevel fått gjort litt i løpet av denne tiden. Har lært meg noen triks for å få til å jobbe, og også lært hva jeg bør styre unna.

Det som har fungert er:

- Å stå opp (relativt) tidlig. 

Jeg er b-menneske, og har utrolig lett for å falle inn i en døgnrytme hvor jeg er sent oppe og står opp sent. Men det som skjer hvis jeg sover lenge, er at jeg får en følelse av at dagen allerede er sløst bort. Da har jeg vanskelig for å motivere meg til å komme ordentlig i gang. Derfor fungerer det alltid best hvis jeg prøver å stå opp en gang mellom åtte og ni. Uansett om jeg kommer i gang med jobbing rett etter frokost eller ikke, får jeg en følelse av å ha startet dagen riktig. 

- Å svømme på morgenen 

Mer enn noen annen form for trening blir jeg veldig opplagt av å svømme, og får mye energi. I tillegg utgjør det en veldig god start på dagen, og en mestringsfølelse som inspirerer meg til å jobbe. Det er også kjempebillig å svømme her i København mellom klokka 08.00 og 15.00

- Å dra på biblioteket eller kafè

Følelsen av å ha dratt en plass for å jobbe gir meg inspirasjon til å skrive. Hvis jeg ikke får gjort noe, var det liksom ikke noe vits i å dra. I tillegg blir jeg positivt påvirket av at folk rundt meg også sitter å jobber. 

- Å bruke appen selfcontroll

Det er en app som låser de sidene du velger (slike som facebook og instagram), slik at du ikke kan bruke dem i en bestemt tidsperiode. Veldig smart!

- Å jobbe i en time av gangen, med ordentlige pauser

Jeg jobber alltid best når jeg planlegger hvor lenge jeg skal jobbe, og setter på alarmer for når jeg skal spise og ta pause. Det er i tillegg også motiverende å ta en ordentlig pause hvor jeg ser på en serie og ikke tenker på noe stress. 

Det som ikke har fungert: 

- Å ha for mye på planen i løpet av en dag eller en uke

Dette virker demotiverende, og kan resultere i at jeg ikke får gjort noe som helst fordi jeg har skyldfølelse for alt det jeg ikke får gjort. Ond sirkel

- Å jobbe hjemme

Er veldig fristende å bli hjemme når det regner eller blåser, eller hvis jeg har sovet lenge. Men det er selvsagt en fallgruve. Jeg får veldig skjeldent til å konsentrere meg her hjemme, fordi jeg blir mint på alt det andre som må gjøres. 

- Å planlegge å gjøre andre ting før jobbing

Som for eksempel å dra på shopping, eller gjøre husarbeid eller møte noen til lunsj. Sånne ting har en tendens til å ta mye lengre tid enn jeg hadde trodd, og jeg er dårlig på å innse at jeg må avbryte for å sykle på biblioteket. 

- Å la være å planlegge for "det går sikkert bra"

Fordi jeg er dårlig på selvdisiplin, så er jeg helt avhengig av dagsplaner for å få gjort det jeg ønsker. Hvis jeg vet hva jeg skal ha på meg og hva jeg skal lage til frokost, er det lettere å stå opp. Jeg må ha en plan for når jeg skal være på biblioteket, hvis ikke drøyer jeg det til jeg plutselig har vært hjemme hele dagen i stedenfor. Og jeg må vite akkurat hva jeg har tenkt å skrive. Uansett om jeg faktisk får gjort det jeg planla eller ikke, er det å bare ha en plan viktig for å komme i gang. 

God helg videre!