Portugal vol. 2

DSCF6434_Fotor.jpg
DSCF6461_Fotor.jpg

Den andre delen av Portugal-reisen i sommer tilbragte vi i vakre Sintra. Mange som reiser til Portugal velger å dra hit som en dagstur fra Lisboa, men vi hadde lest at det var så mye å se at vi valgte å overnatte to netter. Og det var virkelig, virkelig verdt det! Dette ble den vakreste delen av turen, og vi skulle gjerne hatt enda flere netter. Sintra er rett og slett en eventyrby. 

DSCF6471_Fotor.jpg
DSCF6497_Fotor.jpg
DSCF6515_Fotor.jpg

Vi bodde på et gjestehus som het The Five House, som drives av verdens triveligste ektepar. I tillegg til å drive gjestehus, lever Vera og Philipe av å fotografere. Hvis du vil besøke Sintra, så er dette plassen å bo! (Fikk ikke tatt noen bilder derfra dessverre). 

DSCF6565_Fotor.jpg
DSCF6549_Fotor.jpg
DSCF6552_Fotor.jpg
DSCF6596_Fotor.jpg
DSCF6606_Fotor.jpg
DSCF6630_Fotor.jpg

Den første kvelden hadde vi nok med å utforske den lille byens sentrum. Vi tok masse bilder i kveldssola, og var så heldig å få servert pastel de natas på en kafé selv om kjøkkenet egentlig var stengt. 

DSCF6655_Fotor.jpg
DSCF6662_Fotor.jpg
DSCF6685_Fotor.jpg
DSCF6693_Fotor.jpg

Altså, helt magisk! 

DSCF6704_Fotor.jpg
DSCF6717_Fotor.jpg
DSCF6726_Fotor.jpg
DSCF6730_Fotor.jpg

Den andre dagen, og den eneste hele dagen vi hadde der, tok vi turen til Penna Palace og Castle of the Moors. Penna er Sintras mest kjente slott, og Castle of the Moors er en borg med utrolig utsikt. Begge ligger en liten gåtur opp i høyden, så vi tok med sekk og niste og tok bena fatt.

DSCF6827_Fotor.jpg
DSCF6871_Fotor.jpg
DSCF6787_Fotor.jpg

Før vi gikk til slottet, gikk vi gjennom skogen opp til et høydepunkt som skulle ha den beste utsikten. Både gåturen og utsikten leverte, men det var så stekvarmt på toppen at vi måtte gå videre ganske fort. 

DSCF7018_Fotor.jpg
DSCF7010_Fotor.jpg
DSCF6915_Fotor.jpg
DSCF6913_Fotor.jpg
DSCF6942_Fotor.jpg
DSCF6944_Fotor.jpg

Etter det gikk vi til Penna Palace, og til slutt klatret vi trappene gjennom Castle of the Moors, som basicly var den kinesiske mur. 

DSCF6982_Fotor.jpg
DSCF7060_Fotor.jpg
DSCF7073_Fotor.jpg
DSCF7091_Fotor.jpg
DSCF7112_Fotor.jpg
DSCF7166_Fotor.jpg

Denne turen var noe av det vakreste jeg har opplevd, og virkelig verdt det å gå!

DSCF7355_Fotor.jpg
DSCF7207_Fotor.jpg
DSCF7211_Fotor.jpg
DSCF7231_Fotor.jpg

Den siste dagen tok vi det ganske med ro, og gikk til et herskapshus med en imponerende hage. Det var blant annet masse vakre planter, underjordiske grotter og en brønn. Veldig fint! Etter det tok vi bussen fra Sintra, og videre til neste by.

DSCF7308_Fotor.jpg

Sintra overrasket stort, og er en av de vakreste plassene jeg har vært noen sinne. Jeg får lyst til å reise tilbake hit på høsten en gang, leie meg et rom på airbnb og skrive en hel bok. 

 

Kommentarer

En Oslomåned

Høsten snek seg innpå uten at jeg merka det. Jeg trodde først det bare var dårlig vær, men plutselig har bladene blitt gule og brune og røde, og rognebærene er modne og lufta er krystallklar (når det ikke regner). Og plutselig har jeg vært her en måned. For akkurat én måned siden i dag, satt jeg og gråt av fortvilelse på et rom på airbnb, og viste ikke hvor jeg skulle gjøre av meg.

DSCF7937_Fotor.jpg

Det har gått fort, men samtidig føles den kvelden på airbnb som et helt år siden. Så mye har skjedd, og så mange nye mennesker har blitt en stor del av min hverdag. Ingen dager er like. Jeg drikker vin i parken, går tur i marka, rusler rundt st. Hanshaugen og Majorstua, spiser middag med nye venner, møter igjen gamle venner, går på byvandring med skolen, skriver oppgaver, leser om barn og oppvekst, synger, spiller, danser, maler og ler. Og alt sånt som egentlig ikke får plass inn i en liten måned. Men det har det altså fått.

DSCF7939_Fotor.jpg

Nå drar jeg til København for helga, og besøker verdens fineste mann. Og så fortsetter livet i Oslo. 

Kommentarer

Portugal vol. 1

DSCF6395_Fotor.jpg

Forrige uke var det så mye som skjedde, både på skolen og etter skoletid, og denne uka ser ut til å bli like travel. Så det blir litt like aktivitet her, men jeg får klemt inn et blogginnlegg i dag. I sommer var jeg og Jonas i Portugal i 15 dager, og på de dagene opplevde vi så utrolig mye som jeg gjerne vil dele her. Jeg tenkte å dele reisen inn i fire innlegg, sånn at jeg kan fortelle om et sted av gangen. 

DSCF5898_Fotor.jpg
DSCF6002_Fotor.jpg

Første stopp var Lisboa! Det at vi plutselig var kommet til denne fremmede og utrolig vakre byen, når hodene egentlig fortsatt var i planleggingsbobla for høsten, var både forvirrende og veldig herlig. 

DSCF5922_Fotor.jpg
Collage_Fotor-kopi 2.jpg
DSCF6273_Fotor.jpg

Jeg hadde lenge drømt om å reise til Lisboa, og byen var både akkurat slik jeg så for meg, og samtidig ikke i det hele tatt. Det var pastellfarger, masse brostein, trær i full blomst, bratte bakker, vakre bygninger, små hus, røde hustak og mektige utsikter. De første ti minuttene inne byen, gjenspeilte godt vår litt naive innstilling til dette fantastiske landet: Vi ble gjennomsvette av å drasse to trillekofferter opp bakene til airbnb-en. Hadde ikke sett for oss at i tillegg til bratte bakker, var alle fortau i hele byen dekket i brostein. Tips: Skal du til Portugal, gå for sekk! 

DSCF5844_Fotor.jpg
DSCF5813_Fotor.jpg
DSCF5902_Fotor.jpg

Det første vi gjorde var å finne et utkikkspunkt. Utsikten tok rett og slett pusten fra meg, og jeg innså på ordentlig hvilken by vi var kommet til. Etter det bestemte vi oss for å finne en god restaurant, og dra i gang turen ordentlig. Og vi traff spikeren på hodet! Vi ruslet litt i Alfama-området, og etter en stund gikk vi forbi noen akrobater som reklamerte for et show på en restaurant. 

IMG_20170628_220633_Fotor.jpg

Restauranten lå på en liten terrasse under tak, med utsikt over hele Alfama-området. Helt fantastisk fint, og god mat. Etter maten fikk vi sett litt av akrobatshowet, før vi bestemte oss for å ta en litt tidlig kveld. 

DSCF5785_Fotor.jpg

Dag nr. to startet med en lang frokost med croissanter, yoghurt, frukt og Portugals kronjuveler: pastell de natas!

DSCF6211_Fotor.jpg
DSCF5955_Fotor.jpg
DSCF5964_Fotor.jpg

Etter det gikk vi gjennom Alfamas gater ned mot “sentrum” av byen. Vi fikk se Lisboas mektige sentrum med handlegater og herskapelige bygg, og spise enda flere pastel de natas, som i tillegg var de beste vi smakte på turen. 

DSCF5974_Fotor.jpg
DSCF5980_Fotor.jpg
DSCF5989_Fotor.jpg
DSCF5990_Fotor.jpg
DSCF5993_Fotor.jpg

Derfra tok vi den berømte trikk nr. 28 hjem (men det var egentlig bare trangt og klamt). På kvelden spiste vi burger på en lokal plass, hvor vi også oppdaga potetskall-pomfritt. Så godt! 

DSCF6013_Fotor.jpg
DSCF6036_Fotor.jpg

Den tredje dagen tok vi toget ut til Belem-området. Vi besøkte en kirke, og gikk ellers bare litt rundt og så på byggene og det berømte Belem-tårnet. 

DSCF6103_Fotor.jpg
DSCF6043_Fotor.jpg
DSCF6164_Fotor.jpg

Pga. Alt for mye folk gikk vi ikke inn, men det var egentlig like greit fordi vi begynte å bli ganske sliten etter to dager med inntrykk og masse gåing. Vi bestemte oss for å ta en rolig kveld, og kjøpte med pizza til et utkikspunkt i Bairro alto-området. Så dro vi hjem og drakk vin.

DSCF6245_Fotor.jpg
DSCF6388_Fotor.jpg

På dag nr. tre og siste dag i Lisboa, gikk vi for å se slottet (Castelo de Sao Jorge). Der ruslet vi rundt i mange timer - så utrolig vakkert. 

DSCF6282_Fotor.jpg
DSCF6288_Fotor.jpg
DSCF6318_Fotor.jpg
DSCF6382_Fotor.jpg

På kvelden spiste vi på en tapas-restaurant i Bairro alto, som muligens var det beste måltidet på hele turen. 

IMG_20170701_202725_Fotor.jpg

Lisboa var så utrolig vakker, og jeg vil definitivt tilbake!

Kommentarer

6 fine ting på en onsdag

2017-08-30 07.02.11 1.jpg

At det er begynt å bli kaldt om morgenen, lufta begynner å bli klar og det er på tide å tulle et skjerf rundt halsen når jeg går ut døra. 

Middag med venner jeg ikke har sett på en evighet, og samtaler som plutselig har vart fem timer i strekk.

Å ha mitt eget rom å komme hjem til.

2017-08-30 07.02.12 1.jpg

At vannmaling er et obligatorisk fag på skolen min.

Søtpotet i taco.

At skoleveien min kommer til å bli full av farger når høsten inntrer. 

Kommentarer

My house

Dette er huset mitt. Eller rettere sagt så er det blokka jeg bor i på Bislett/St. Hanshaugen i Oslo. Her leier jeg et rom som føles som en kjempes bøttekott: Veldig smalt, og veldig høyt under taket. Men også veldig fint.

Jeg spaserer langs fortauet, forbi herskapelige boligblokker og diverse kråkeslott opp mot St. Hanshaugen. Forbi små barer, kafeer og kebabsjapper. Det slår meg at jeg aldri før har bodd så nærme et bakeri. 

Men nå spoler jeg tilbake noen måneder. Til før denne bloggen tok en to mnd. lang pause. Som jeg skrev litt om før sommeren, så grubla jeg lenge over hva jeg skulle gjøre til høsten. Det var så sinnsykt vanskelig å bestemme seg. Men når jeg endelig klarte å bestemme meg, så letta de ti mursteinene jeg hadde på skuldrene og fløy sin vei. Valget om å flytte til Oslo og begynne på barnehagelærer-utdanninga ved Steinerhøyskolen føltes bare helt riktig. I fjor høst jobba jeg i verdens fineste jobb, og når man finner verdens fineste jobb er jo det et tegn på at man bør fortsette. 

DSCF7892_Fotor.jpg

Så da måtte jeg plutselig innstille meg på Oslo. Det har vært en veldig fin og spennende, men også forvirrende, nervepirrende og litt trist sommer. Det har ikke vært lett å skulle flytte fra København og Jonas, og det å finne boplass i Oslo viste seg å være vanskeligere enn jeg trodde. Da skolen startet, måtte jeg veksle mellom å bo på airbnb og hos ei venninne. Men forrige onsdag fikk jeg en melding fra tre supertrivelige jenter om jeg ikke hadde lyst til å komme å bo hos dem. Jeg kan ikke huske sist gang jeg hoppet av glede.

Og nå er jeg her. Og det føles fortsatt helt rett, føles ut som jeg endelig tar et langt skritt fremover i livet. Og i dag fant jeg det første høstløvet på bakken. Nå kan den bare komme, høsten. Jeg er klar for rødt løv og kanelboller og oppgaveskriving og kalde, klare dager.

Ps. Jeg skal prøve å holde liv i denne bloggen fra nå av!

Kommentarer

Hei fra Portugal

Nå har det vært veldig stille her en stund. Men det er bare fordi livet trenger å leves irl en periode. For tiden tilbringer vi lange, late dager på stranda og går turer langs sinnsyke klipper ved havet. Men jeg tenkte bare jeg skulle titte innom her for å presentere hva jeg leser i ferien. Foreløpig er har jeg nok med to bøker. 

upload.jpg

Den første er min briljante venninne av Elena Ferrante, oversatt til nynorsk av Kristin Sørsdal.

Den handler om vennskapet mellom to unge jenter i 1950-tallets Italia. Til tider er den spennende, men mest av alt er den fin, ærlig og undrende omkring barndom, oppvekst og livet. Jeg mistenker at jeg liker den spesielt godt fordi jeg er her i Portugal, og selv om det ikke er Italia, er det ikke vanskelig å se for seg de smale brosteinsgatene i Napoli-området. 

 

upload.jpg

Den andre jeg leser er sommerboken av Tove Janson, som handler om en sommer på en øy i Finland og en jente og hennes bestemor. Har ikke kommet så langt på den enda, men tror den blir perfekt å lese på svaberg langt nord med bølgeskvulp og måseskrik i bakgrunnen om noen knappe dager.

Over og ut fra meg!

Sommerliste

På fredag starter sommerferien, og neste onsdag reiser vi til Portugal! Gleder meg så utrolig mye. De siste ukene har vært veldig preget av ubesluttsomhet og smålig angst i forhold til høsten, og det skal bli godt å legge dette fra seg i en periode og bare ta helt fri. Her kommer en liten liste over ting jeg tenker å fylle sommeren med.  

Bilder.

Har tatt så utrolig lite bilder de siste månedene. Gleder meg til å spasere rundt i Lisboas gater med et fulladet kamera

Sommerkjoler og joggesko

Ulovlige mengder is

Baking

Hver sommer baker jeg verdens beste rabarbrasmuldrepai.

Fjell og skog.

Danmark er flat som en pannekake! Blir hærlig å gå i bakker igjen <3

Bading.

Har allerede badet en gang denne sommeren, og har planer om å sette personlig baderekord i år.

Jordbær og vannmelon.

Sommerens beste frukter. Gleder meg villt til norske jordbær med fløte.

Utepils

Eller eventuelt en drink.

Lange, late dager på stranda

Ellers skal jeg fortsette å blogge, men kan ikke garantere at det blir like jevnlig. Håper du får en magisk sommer!

Kommentarer 

Å gjøre det slutt med dårlig kosthold

Forrige mandag fikk jeg en mail fra kvinneguiden.no om at jeg hadde kommet til finalen i en av deres skrivekonkurranser. Jeg ble selvfølgelig veldig glad! Dette føles ut som en win og en veldig fin måte å avslutte dette skrive-halvåret på.

Teksten kan du lese her.

Jeg skrev teksten når jeg var i startenfasen av nok en “nå skal jeg kutte ut all usunn mat og bli supersunn resten av livet”-periode. Jeg trekkes mer enn ofte mellom idealet om at man skal være sunn og ha et godt og balansert kosthold, og det at man er fin nok som man er og kan spise hva man vil. Personlig er jeg veldig glad i forskjellig usunn mat, og føler ofte jeg trenger den både når jeg er ekstra glad eller ekstra nedfor. Både til feiring og til trøst. Jeg er nok ikke så usunn at det går alvorlig utover helsa mi (enda), men jeg ønsker jo egentlig å leve en sunnere livsstil. Eller gjør jeg det? Problemet mitt er at jeg ikke aner om jeg noen gang kommer til å få et normalt forhold til dette med sunnhet. I perioder driter jeg fullstendig i det, og i andre perioder er jeg kanskje litt for opptatt av det. Idealet er kanskje å finne den gyldne middelveien, å gjøre det som får meg til å føle meg vel. Men jeg vet ærlig talt ikke om jeg kan finne den, fordi det er så innmari opp og ned. Og jeg er temmelig sikker på at jeg ikke er den eneste som har det sånn. I teksten på kvinneguiden utforsker jeg dette temaet, og spør hvorfor det er sånn at mange unge får et så trøblete forhold til mat. Les den, så blir jeg veldig takknemlig <3

ps. Jeg var egentlig ekstremt usikker på om jeg skulle legge ut disse bildene, men så tenkte jeg: why not. Ferdig med det. 

Kommentarer

Filmtips: Café Society

Hei og god fredag! Vil bare komme med et lite filmtips nå før helga. Forrige helg så jeg og Jonas filmen Café Society, som er en av de siste filmene til Woody Allen. Jeg har lest en plass at dette ikke er den beste Woody Allen-filmen, men jeg likte den i alle fall kjempegodt! Hvis du liker Midnight in Paris eller Magic in the Moonlight, kommer du garantert til å like denne og. Veldig feel-good.

Filmen handler om en ung mann som flytter til Hollywood på 1930-tallet for å søke lykken. Der får han etter hvert jobb gjennom hans suksessrike onkel, og blir samtidig forelsket i onkelens sekretær. Men forelskelsen er ikke like enkel som han skulle ønske. Dette er klassisk Woody Allen, med kjærlighetsforviklinger, lange dialoger og en direkte og snakkesalig hovedkarakter som er noe blottet for sosiale hemninger.

Den er så herlig enkel og rett frem til tross for innviklede forhold og intriger. Jeg elsker å se hvordan Allen kan videreføre sitt filmunivers til nyere generasjoner, og hvordan Jesse Eisenberg nesten er en ung Woody Allen i denne filmen. I tillegg er Steve Carell med, som jeg er superfan av (oog så dukker Sheryl Lee fra Twin Peaks så vidt opp, som jeg aldri har sett i noe annet). Fem tomler opp!

Kommentarer