Merkelig vær i Tokyo

Ok. Da kjører vi på med første bokanmeldelse. Den blir nok litt kort, fordi jeg liker helst å skrive mens jeg enda leser boka, da jeg er mest inne i handlinga. Men sånn ble det ikke denne gangen.

DSCF3581_Fotor.jpg

Merkelig vær i Tokyo, heter den, og er skrevet av en kvinnelig Japansk forfatter: Hiromi Kawakami. Det er ikke feil å få assosiasjoner til Haruki Murakami når du hører dette navnet. Kawakami har i stor grad blitt sammenliknet med Murakami, men personlig likte jeg denne boka bedre enn det jeg har lest av sistnevnte. For det første likte jeg måten hun beskriver japansk bar- og matkultur på. Får så utrolig lyst til å reise til Japan, drikke sake og smake på grillede edamamebønner, stekt tofu, blekksprut og andre retter som beskrives i boken. Generelt synes jeg at skildringene av hverdagslig japansk kultur har en mye sterkere tilstedeværelse her, enn i det jeg har lest av Murakami. Derfor kjennes det også mer autentisk ut, selv om jeg selvfølgelig leste på norsk og ikke japansk.

I likhet med Murakamis litteratur, er denne boka stillestående, reflekterende og innovervendt. Men Kawakami utforsker i mye større grad forholdet mellom to mennesker, noe jeg synes er både interessant og emosjonelt. Man kan si at denne boken handler om et såkalt ”meet cute”, hvor ei dame i 30-årene tilfeldigvis møter på sin tidligere lærer i en bar. Han er tretti år eldre enn henne, og de to får etter hvert et særegent forhold som utvikler seg gjennom tilfeldige møter i baren, og gjennom knappe samtaler om livet og nuet. 

Dette var ei bok jeg likte bedre og bedre i løpet av tiden jeg leste, og jeg måtte felle en liten tåre på slutten. Det er en sånn bok jeg ikke klarer å skumlese, fordi jeg trenger tid på å ta innover meg det jeg leser. Derfor leste jeg den ett kapittel om gangen, og brukte lang tid på å bli ferdig selv om boka er kort. Språket er utrolig fint og ordknapt, og dette formidles godt gjennom den norske oversettelsen. Kawakami har en evne til å si veldig mye med få ord, noe jeg personlig foretrekker ovenfor overdådige skildringer. Alt i alt: En veldig fin og rørende bok av en god forfatter som jeg ønsker å lese mer av. Les den, helst i en ferie eller en helg på hytta når man har god tid.