Feminist

Fordi damer tjener ca 86% av menns lønn årlig, og at dette ikke har endret seg stort de siste 20 årene. Fordi det forventes å tåle sexuell trakasering på nettforum og i online spill. Fordi når kjente (eller mindre kjente) kvinner ytrer sterke meninger i offentlighet, blir de ofte offer for personlig og seksuell trakassering. Fordi samfunnet fortsatt forventer at menn skal være tøffe og ikke følsomme eller feminine. Fordi maskulin og feminin egentlig er personlighetstrekk, og at det ikke skal være noe i veien med å være en maskulin jente eller feminin gutt. Fordi forskjellene mellom individer er så mye større enn mellom kjønn. Fordi jeg automatisk får annonser for sminke, hudprodukter, badetøy, babyting og matlaging på facebook. Fordi noen tror at Norge er helt likestilt, og at feminisme bare er aktuelt i u-land. Fordi USA enda ikke har hatt en eneste kvinnelig president, og fordi de aksepterer "it was just locker room talk" som en unnskyldning. Fordi vold og seksuelle overgrep mot kvinner fortsatt er akseptert i kulturer rundt om i verden. Fordi vold og seksuelle overgrep mot kvinner fortsatt aksepteres og/eller spøkes bort i visse miljøer i norge. Fordi vold og seksuelle overgrep mot menn er et tabutema. Fordi det forventes at menn ikke skal føle seg såret. Fordi når kvinner føler seg såret, oppgitt, frustrert eller sint får vi ofte spørsmål om vi har mensen. Fordi nesten ingen bukser passer meg på vanlige klesbutikker, enda det finnes damer som er mange størrelser større (og mindre), men likevel er det forventet at folk flest passer i disse størrelsene. Fordi fremstillingen av kvinnelige kropper i media, magasiner, mote, og sosiale media ikke på langt nær gjenspeiler mangfoldet av de kroppene som eksisterer i virkeligheten. Fordi kvinner seksualiseres over alt hele tiden. Fordi de aller fleste hovedrollene i mainstream film er menn, og kvinnelige roller alt for ofte er til stede kun for å snakke om menn/ha sex/snakke om sex eller kjærlighet. Fordi mannegruppa ottar. Fordi noen tror at feminister kun er sinte damer som hater menn og ønsker kvinnelig verdensherredømme. Fordi folk fortsatt vegrer seg for å kalle seg feminist. Fordi jeg må forklare hvorfor jeg er det, og hvorfor det trengs. Fordi det fortsatt finnes så mange grunner som jeg enda ikke har nevnt. Fordi det alltid vil være viktig å utfordre og bryte ned negative og undertrykkende kjønnsroller. For alle kjønn.

PS. I tiden etter valget i USA syntes jeg det virket som om offentligheten snudde på hæla. Jeg leste flere artikler om hvorfor det ikke kunne bli så ille. Men altså. Det er jo faktisk krise at en mann med en sånn holdning, med sånne uttalelser, har klart å bli president. Derfor ble jeg så ekstremt letta denne uka, og ikke minst stolt, når jeg så hvor mange som har demonstrert fredelig for et likestilt samfunn mellom kvinner og menn. Demonstrert mot at sånne mennesker som Trump skal få lov til å ødelegge det så mange har kjempet for opp til nå. Flere folk møtte opp på demonstrasjonene i Washington, enn på innsettelsen. YES. Det får meg til å ha trua på fremskritt likevel. Det er så viktig at vi ikke bare aksepterer det når slike ting skjer.

Kommentarer