En guide til København

Når dette publiseres er jeg mest sannsynlig på flyplassen i Barcelona og prøver å ikke kjede livet av meg (skal mellomlande i 8 timer…). Men imens jeg er ute og reiser tenkte jeg det passet å publisere en liten guide til hva man kan finne på her hjemme i København. I og med at jeg kun har bodd her en og en halv måned, er det ikke en fullstendig guide, men en liten oppsummering av plasser jeg syns det er verdt å besøke. Skal komme med flere slike oppdaterte guider etter hvert.

København er en fantastisk by, med så mange forskjellige områder å utforske samtidig som det ikke føles alt for stort. Til nå har jeg oppholdt meg mye i områder rundt sentrum eller i nærheten av metroen. Men når våren kommer gleder jeg meg til å sykle rundt over alt og utforske parker og kafeer.

Larsbjørnsstræde & Studiestræde

Når det kommer til shopping har jeg falt for disse to gatene. Et veldig egnet område for å rusle og se i butikker, spesielt hvis man er interessert i vintage/seconhand. Den første butikken jeg og Jonas besøkte der var Episode som ligger i Larsbjørnsstræde. De har to etasjer og kjempeutvalg på alt fra pelskåper til 90-talls treningsklær. Elskerdet! Men det ligger også flere seconhand-butikker i dette området, både i Larsbjørnsstræde og i Studiestræde, samt andre typer butikker, kunstgalleri, restauranter og noen puber.


Rett vis-a-vis Episode ligger Halifax, som har så utrolig gode burgere. De har et eget konsept hvor man velger de forskjellige ingrediensene til burgeren selv. Man velger type burger, type brød, type “biff” (oksekjøtt, kylling, vegetar etc.), type tilbehør og type dressing. Da vi var der spiste jeg en vegetarburger med ertebiff, chillistekte champinjonger og syltet rødløk. Himmelsk! Hvis man spiser her en kveld, kan man også ta turen til Palads kino som ligger like ved (kino heter biograf på dansk).

Uteplasser

Når man flytter til en ny by må man rett og slett bare prøve seg frem for å finne gode uteplasser. Har vært på en del plasser som jeg nok ikke kommer til å besøke igjen, og andre plasser som er mer verdt å nevne. Når jeg er ute på byen er jeg dessverre utrolig dårlig til å ta bilder (skal prøve å bli flinkere), så har ingen bilder av de barene jeg skriver om her. Men det går an å trykke på linkene for å få en inntrykk av hvordan de er.

Er litt usikker på hvordan røykeloven fungerer her i Danmark, men flere av plassene jeg har vært på har vært så innrøyka at jeg har blitt kvalm og dårlig etterpå. Så vær obs på det hvis du planlegger å dra på byen i København. Men det er også mange steder uten røyking inne, og mange koselige puber og barer (som er hva jeg foretrekker). En av de som er verdt å nevne er Trykbar som ligger i Møntergade i nærheten av Kongens nytorv. Her var jeg og Jonas en av de første helgene i København. Ganske stappfullt på en lørdagskveld, men god stemning og atmosfære, og ingen overstadige berusa mennesker eller alt for høy musikk.


En annen plass jeg har vært på flere ganger er baren Dupong i Griffenfeldsgade (mellom Fredriksberg og Nørrebro), som har sitt helt eget konsept: Nemlig øl og bordtennis! Man betaler for å leie en racket, og så spiller man “rundt-om-bordet” helt til man går ut, og så mange runder man vil. Når man ikke vil spille mer, kan man bytte tilbake racketen mot en øl. Det er selvfølgelig også fullt mulig å dra dit kun for å drikke øl, og å se på hvis man ikke liker å spille (eller er kjempedårlig sånn som meg). Uansett er det en kreativ plass, som gjør atmosfæren mer sosial og avslappet enn andre barer.

Spise

Det mest spennende med å bo i en storby, syns jeg, er det uendelige utvalget av spiseplasser, markeder, kafeer og bakerier. Danskene er helt ville på bakevarer, og i København finner man et bakeri omtrent på hvert hjørne. For eksempel ligger Lagkagehuset spredt utover hele bykartet, hvor de har utrolig gode kanelsnegle. Ellers ligger Torvehallerne rett ved Nørreport metrostopp, hvor man får kjøpt massevis av bakevarer samt alt annet av matvarer, blomster og mye mer. Verdt å ta en titt.

Papirøen/Copenhagen street food

Den kanskje mest spennende spiseplassen jeg har vært på så langt, er Copenhagen street food. Så utrolig bra plass. Det er en stor hall, med rett og slett masse street-food, samt barer og sitteplasser. De har kjempeutvalg på både mat og drikke, blant annet har de en plass for fiskeburgere, en plass for andekjøtt og en plass for vegansk pizza. Noe for enhver smak. Jeg har prøvd vegansk pizza og søtpotet-fries; begge utrolig godt. I tillegg er Papirøen og området rundt en trivelig plass å rusle, og selv om det ligger rett over kanalen fra Nyhavn får man en følelse av å komme seg litt ut fra det travle bysentrum.

Sticks´n sushi

Har ikke vært på noen andre sushiplasser her enda, men synes likevel den her er verdt å nevne. Det er en sushi-kjede som har restauranter flere plasser i København. Jeg og Jonas har vært på den i Borgergade ganske sentrumsnært flere ganger. Den har en ganske moderne, men avslappet atmosfære, og de ansatte er veldig hyggelige. Sticks´n sushi går for en autentisk og moderne japansk stil , og du finner Japanske retter slike som edamame-bønner og sake på menyen, selvfølgelig i tillegg til fantastisk god sushi.

Mad og kaffe

Denne lå rett borti gaten der hvor Jonas bodde i høst, og det er litt sårt at vi ikke kan bo der nettopp på grunn av det. Det var i Tyrolsgade på Amagerbro, men den finnes også flere plasser i byen. Det er en frokost- og lunsj-kafé, og de har et konsept hvor du velger 3, 5, eller 7 retter til en fast pris. Altså går det ut på å sette sammen sin egen frokost. Dette er før kl. 12 vell å merke. Etter tolv har de lunsjretter som f.eks. burgere og salater.

DSCF4744_Fotor.jpg

Monnellies

Denne koselige kaféen ligger i Fredriksberg (H. C. Øresteds vej), i området rundt Forum. Jeg og Jonas gikk i området og skulle finne en plass å spise lunsj, og var egentlig ganske frustrert og sultne. Men så kom vi over denne, og ble henrykt! De har verdens beste chai-latte, og utrolig gode smørrebørd/sandwitcher. Den med mozarella og tomat er best, syns jeg. Det er også et pluss at den ikke ligger midt i sentrum, så det er alltid masse plass på hverdager l lunsjtid.

DSCF4225_Fotor.jpg

Til slutt vil jeg bare påpeke hvor bra København er på grøntområder. Har vært i København mange ganger tidligere, og min erfaring er at det de mangler i skog- og fjellområder (slike som f.eks. i Trondheim og Oslo), kompenserer de med store og grønne parkområder. Nesten uansett hvor du bor skal det være mulig å finne en park å rusle i. En liten park som jeg gleder meg til å spise lunsjen min i når våren kommer, er Ørestedsparken, som ligger like ved Nørreport. Der kan man kjøpe med seg mat fra Torvehallerne og sette seg på en benk ved det lille vannet. Det er også lekeplass der, hvis man har med barn.


Jeg innser nå at dette ble litt lengre enn jeg hadde trodd, men jeg har enda mye å utforske i denne byen. Noen av de tingene jeg gleder meg mest til å besøke i løpet av våren er botanisk have og kongens have, uteliv og seconhand i Nørrebro og Amager strandpark når det blir varmt i lufta!

Kommentarer