Bokanmeldelse: The Hitchhiker's Guide to the Galaxy

Denne boka ville jeg lese fordi jeg så filmen en gang for lenge siden, og syntes den var veldig morsom. Da bestemte jeg meg for en gang å lese boka, fordi boka som regel blir ansett som “originalen”. Men i introduksjonen til boka forstod jeg at dette ikke var tilfellet - boka er på ingen måte originalhistorien. Alle versjonene av historien, som forfatter Douglas Adams forklarer, er sin egen original, sin egen versjon av så og si samme utgangspunkt. Og det er laget mange versjoner. Den første var et radioprogram på 1980-tallet. Etter dette har det kommet fire bøker, en tv-serie og til slutt en spillefilm. Alle versjonene er egne utgaver av historien, inspirert av hverandre. 

Jeg syntes det var herlig at det ikke var noe poeng å sammenlikne boka med filmen - mange aspekter er like, men noen er helt ulike uten at det føles som om noe blir borte. Det var også herlig å lese en bok som til en forandring ikke tar seg selv så selvhøytidelig. Ved å lese introen skjønner man fort at dette er skrevet av en forfatter som er kanskje det motsatte av selvhøytidelig. Dette er ikke skrevet for å bli litterært annerkjent; dette er uhøytidelig humor. Egentlig litt befriende å lese en bok som ikke skal være noe litterært mesterverk, hvor det ikke er meningen å finne den dype meningen mellom linjene, men som derimot spiller på meningsløsheten og gjør narr av de større “meningene”.

Misforstå meg rett - den er godt skrevet. Men det blir fort tydelig gjennom de mest usansynlige sammentreff og tilfeldigheter i boken, at man ikke skal ta handlingen seriøst. Det nytter ikke å tenke at dét og dét er et sansynlig resultat av handlingen eller ikke: Her kan absolutt alt skje. Og det er nettopp dette som er genialt med boken: Den utrolige fantasien. Det er imponerende hvor god fantasi forfatteren har hatt. Det minner meg litt om en lek jeg og Jonas fant opp en gang: Vi lå på en madrass og så i taket, og vi skulle prøve på hver sin tur å si det mest tilfeldige ordet som falt oss inn og som ikke skulle ha noe å gjøre med det som var sagt før. Det er mye vanskeligere enn man tror. Det er litt sånn denne boka er: Alt kan skje, og alt du ikke trodde kunne skje, skjer.

Alt i alt likte jeg den veldig godt, men kjenner at jeg trenger en liten pause før jeg fortsetter på bok nummer to.

Kommentarer