Om strukturering og sånt

Denne uka har det vært litt stille her på bloggen, rett og slett fordi jeg trengte en liten pause. Det er mye å tenke på fortiden, og jeg har hatt veldig vanskelig for å konsentrere meg denne uka. Blant annet skal jeg og Jonas bestille ferietur til Portugal, men klarer ikke helt å bestemme oss for hva vi vil. Vi driver også å planlegger 17. mai neste uke, og besøk av Jonas sine foreldre. I tillegg klarer jeg ikke å bestemme meg for hva jeg skal gjøre til høsten. Men jeg tenkte jeg skulle skrive et innlegg i dag, kanskje mest for min egen del for å få strukturert tankene for tiden fremover. Jeg tenkte nemlig jeg skulle skrive litt om hva jeg har gjort dette halvåret, hvordan jeg har strukturert dagene mine, hva som har fungerert og ikke fungert. 

Når jeg gjorde ferdig bacheloren min i fjor vår, kjente jeg at jeg rett og slett trengte en pustepause for å finne ut hva jeg ville gjøre videre. Jeg tok bachelor i litteraturvitenskap, men har vært veldig usikker på om det er det jeg ønsker å fortsette med. Drømmen min er å bli forfatter, men veien dit er jo veldig usikker. Skal jeg liksom satse hundre prosent på dét, skal jeg studere litteratur videre, eller skal jeg prøve å bli noe annet i tillegg og skrive på fritiden. Jeg bestemte meg for å ta et pauseår for å prøve ut litt forskjellig. Derfor bodde jeg hjemme i høst og jobbet i barnehage, og i vår skulle jeg prøve å satse 100% på skrivinga. 

Etter jul flytta jeg hit til København, og har prøvd å fylle dagene mine med å dra på biblioteket, eller sitte hjemme å skrive. Jeg har blant annet skrevet noen korttekster og kronikker som jeg har sendt inn til forskjellige skrivekonkurranser. Men først og fremst har jeg jobbet med å skrive blogg, og å skrive på et bokprosjekt. 

Det jeg har oppdaget i løpet av disse månedene, er at livet som 100% freelancer nok ikke passer for meg. Jeg er alt for ustrukturert, lar meg lett distrahere og får lite gjort i løpet av en dag i forhold til hva jeg får gjort i en vanlig jobb. Jeg er en person som er veldig pliktoppfyllende når det kommer til avtaler og frister eller når andre mennesker er avhengig av meg, men når det kun er opp til meg selv blir det omtrent motsatt. Derfor trenger jeg faste avtaler og frister for å kunne fungere i hverdagen. 

Hvis jeg skal fortsette med skriving til høsten, bør det enten være i form av skrivestudier, eller med en jobb i tillegg. Men jeg har alikevel fått gjort litt i løpet av denne tiden. Har lært meg noen triks for å få til å jobbe, og også lært hva jeg bør styre unna.

Det som har fungert er:

- Å stå opp (relativt) tidlig. 

Jeg er b-menneske, og har utrolig lett for å falle inn i en døgnrytme hvor jeg er sent oppe og står opp sent. Men det som skjer hvis jeg sover lenge, er at jeg får en følelse av at dagen allerede er sløst bort. Da har jeg vanskelig for å motivere meg til å komme ordentlig i gang. Derfor fungerer det alltid best hvis jeg prøver å stå opp en gang mellom åtte og ni. Uansett om jeg kommer i gang med jobbing rett etter frokost eller ikke, får jeg en følelse av å ha startet dagen riktig. 

- Å svømme på morgenen 

Mer enn noen annen form for trening blir jeg veldig opplagt av å svømme, og får mye energi. I tillegg utgjør det en veldig god start på dagen, og en mestringsfølelse som inspirerer meg til å jobbe. Det er også kjempebillig å svømme her i København mellom klokka 08.00 og 15.00

- Å dra på biblioteket eller kafè

Følelsen av å ha dratt en plass for å jobbe gir meg inspirasjon til å skrive. Hvis jeg ikke får gjort noe, var det liksom ikke noe vits i å dra. I tillegg blir jeg positivt påvirket av at folk rundt meg også sitter å jobber. 

- Å bruke appen selfcontroll

Det er en app som låser de sidene du velger (slike som facebook og instagram), slik at du ikke kan bruke dem i en bestemt tidsperiode. Veldig smart!

- Å jobbe i en time av gangen, med ordentlige pauser

Jeg jobber alltid best når jeg planlegger hvor lenge jeg skal jobbe, og setter på alarmer for når jeg skal spise og ta pause. Det er i tillegg også motiverende å ta en ordentlig pause hvor jeg ser på en serie og ikke tenker på noe stress. 

Det som ikke har fungert: 

- Å ha for mye på planen i løpet av en dag eller en uke

Dette virker demotiverende, og kan resultere i at jeg ikke får gjort noe som helst fordi jeg har skyldfølelse for alt det jeg ikke får gjort. Ond sirkel

- Å jobbe hjemme

Er veldig fristende å bli hjemme når det regner eller blåser, eller hvis jeg har sovet lenge. Men det er selvsagt en fallgruve. Jeg får veldig skjeldent til å konsentrere meg her hjemme, fordi jeg blir mint på alt det andre som må gjøres. 

- Å planlegge å gjøre andre ting før jobbing

Som for eksempel å dra på shopping, eller gjøre husarbeid eller møte noen til lunsj. Sånne ting har en tendens til å ta mye lengre tid enn jeg hadde trodd, og jeg er dårlig på å innse at jeg må avbryte for å sykle på biblioteket. 

- Å la være å planlegge for "det går sikkert bra"

Fordi jeg er dårlig på selvdisiplin, så er jeg helt avhengig av dagsplaner for å få gjort det jeg ønsker. Hvis jeg vet hva jeg skal ha på meg og hva jeg skal lage til frokost, er det lettere å stå opp. Jeg må ha en plan for når jeg skal være på biblioteket, hvis ikke drøyer jeg det til jeg plutselig har vært hjemme hele dagen i stedenfor. Og jeg må vite akkurat hva jeg har tenkt å skrive. Uansett om jeg faktisk får gjort det jeg planla eller ikke, er det å bare ha en plan viktig for å komme i gang. 

God helg videre!