Serietips: 13 gode grunner

Det er ingen hemlighet at det å skrive ikke akkurat er det mest sosiale man kan holde på med om dagene. Med unntak av noen lunsj- eller middagsavtaler her og der, skjer derfor det meste av sosialisering i helgene for min del. Derfor har det også blitt viktig for meg å ha en serie å følge med på allene, som kan holde meg med selskap når jeg tar pause eller hvis Jonas er borte på kveldene. Da velger jeg som regel ikke de aller beste seriene, fordi de vil vi jo gjerne se sammen. 

Derfor valgte jeg for noen uker siden å begynne å se 13 gode grunner (org. 13 Reasons Why) på Netflix, og forventet at den skulle være nok en halvdårlig og veldig amerikansk ungdomsserie. Og det var også det inntrykket jeg fikk etter de første par episodene. Typisk high school-drama, og en litt personlighetsløs mannlig hovedrolle. Men dette endret seg helt etter hvert som jeg kom ordentlig inn i historien og ble mer kjent med de forskjellige karakterene i serien. 

Seriens utgangspunkt er 17 år gamle Hannah Baker som tragisk nok har tatt sitt eget liv, og hele skolen er i sorg. Hovedkarakteren Clay Jensen er også tydelig preget av det som har skjedd. I første episode finner han en boks med kassetter utenfor døra si, og det viser seg at kassettene er spilt inn av Hannah hvor hun forteller til sammen 13 grunner til at hun tok livet sitt. Hver av grunnene utgjør én episode, og omhandler en person på skolen. Serien er basert på en bok ved samme navn, skrevet av Jay Asher. 

Jeg syns denne serien var overaskende gripende, og mot slutten ble den ganske sterk å se på. Mer enn andre high school-serier tør den å gå ordentlig innpå alvoret og vanskelighetene ved det å være ungdom, noe som har ført til stor debatt i ettertiden. Blant annet har den fått kritikk for skildringer av voldsepisoder og selvmord. 

Denne serien er rettet mot ungdom, mest i amerika, men også over hele verden, og det er lett å kjenne seg igjen i hvordan det var å være tenåring når man ser denne. Jeg syns det er viktig med en serie som viser ungdom at de ikke er alene om å føle det de føler, og som også viser viktigheten av å være snille og å stå opp mot mobbing. Det er nettopp i denne tiden det er viktig å vise litt ekstra omsorg mot folk rundt seg. Som en viktig del av temaet linker de til siden www.13reasonswhy.info, hvor man finner linker til organisasjoner å ta kontakt med hvis man trenger noen å snakke med. 

Kommentarer