Skrivetips

I går fikk jeg en fin overraskelse på mail, som handler om skriving. Skal fortelle etter hvert. I tillegg har jeg en stor skrivejobb å gjøre de neste ukene, hvis jeg skal komme i mål før ferien. Så derfor tenkte jeg at det passet med et lite innlegg om det å skrive kreativt. Her kommer fem skrivetips fra meg:

1. Bruk omgivelsene for det de er verdt.

Skildringer blir så mye mer levende hvis man beskriver noe man faktisk ser, hører eller sanser. Bruk litt tid på å skildre mennesker, dyr, omgivelser og ting man ser når man er utenfor huset. Dette kan være gull verdt i en senere tekst. (Jeg må bli flinkere til å gjøre dette selv).

2. Legg merke til folk.

Fremmede mennesker kan inspirere til både nye historier og enkelthendelser i en historie du skriver på. Hva er historien til han som går opp trappa alene med kappe og krone på hodet? Eller jenta som sitter med hodet i hendene på metroen? Jeg har basert flere karakterer på fremmede mennesker jeg har sett på gata.

3. Bare skriv, ikke tenk.

Jeg tror de fleste av oss blir hindret av tanken om at det som skal skrives må være bra. Men det viktigste er først å bare få noe ned på arket. Denne tanken har hjulpet meg veldig. I stedenfor å sitte å tenke på hva jeg skal skrive, skriver jeg den første setningen som dukker opp i hodet mitt. Det hjelper veldig å tenke at det første som skrives bare kan være tull, og så kan man heller redigere etterpå.

4. Skriv i inspirerende omgivelser.

Jo mindre kreativ omgivelsene er, jo vanskeligere er det å være kreativ syns jeg. For det meste må man kanskje skrive en kjedelig plass, men når man har muligheten: Skriv på café, skriv på hytta, skriv på stranda, skriv i vinden, i hagen, på fjellet.

5. Få respons!

Ikke vær redd for å vis teksten din til noen som ønsker å hjelpe! Dette er så gull verdt, og man kan jo ikke bli bedre hvis man ikke vet hva man gjør galt eller rett. Gjerne vis den til en venn du vet er glad i å lese, som er positivt innstilt på forhånd. Og så er det viktig å påpeke konkret hva man ønsker tilbakemelding på, og si at man både vil ha positiv og kritisk tilbakemelding. For det finnes noe positivt i absolutt alle tekster!

Hvis dette var nyttig, kan det hende jeg kommer med flere slike innlegg i fremtiden! 

Kommentarer