Bokanmeldelse: Stanna

Innser nå at det er en evighet siden jeg skrev en bokanmeldelse her. Men endelig har jeg fått lest ferdig en bok, og denne gangen har jeg lest Stanna av Flora Wiström. Flora blogger her, og dette er hennes debutroman.

Boka handler om Ester som er i starten av 20-årene, og som jobber i en bokhandler i Stockholm. Hun bor sammen med venninnen Hanin, og de to er som erteris. Men så dukker gutten Eli opp, og Esters liv blir etter hvert ganske annerledes. Boka følger Ester gjennom omtrent et år av hennes unge liv, og vi får oppleve Esters forelskelse, sorg, vennskap og dilemmaer.

Denne boka overrasket meg på flere plan. For det første likte jeg språket veldig godt. Det er vakkert, men samtidig føles det veldig naturlig. I noen bøker jeg leser får jeg en følelse av at forfatteren prøver for hardt, at språket føles litt påtatt. Det likner den følelsen man får når en film bryter kontinuiteten: Du stopper opp og tenker over den som har skrevet historien, hjernen bak, og tenker at dette ikke føles helt naturlig. Jeg hadde forventet noe sånt her i og med at forfatteren er såpass ung, og at det er hennes første roman. Derfor ble jeg positivt overrasket av den gode flyten: Jeg hadde ingen problemer med å leve meg inn i både historien og i språket.

For det andre ble jeg overrasket over karakterenes dybde. Flora skildrer forskjellige personligheter og uperfekte individer, og man blir både irritert over og får sympati med hovedkarakteren på samme tid. Dette var ikke noen moralsk pekepinn på hvordan unge jenter bør og ikke bør være, men en ærlig skildring av hvordan vi alle kun er mennesker som gjør menneskelige feil.

Når det kommer til historien synes jeg den var rørende, men ikke gripende. Med tanke på den alvorlige tematikken, synes jeg at historien kunne ha påvirket meg enda mer. Jeg har blitt mer grepet av lignende historier før. Men som sagt er den rørende nok, og det er ikke vanskelig å leve seg inn i den. Når jeg tenker meg om er den kanskje akkurat passe rørende, med tanke på Esters rolle i historien.

Uansett synes jeg dette var et friskt pust i nordisk litteratur. Dette er boka vi unge trenger: Det er herlig og forfriskende å lese en nordisk forfatter som noe annet enn krim og familiedrama. Og det var enda herligere å lese om unge mennesker som jeg kan kjenne meg igjen i. Jeg føler det er et stort behov for denne type litteratur, som skildrer ungdomslivet slik det er i dag. Det har jeg lengtet etter. En bok som tar opp dilemmaer og tematikk jeg selv ofte står overfor og er opptatt av. Derfor ble det lett for meg å bli fenget av denne boka, og jeg blir inspirert til å skrive selv. Å skildre blant annet sorg, ensomhet, vennskap og identitet blant unge er noe jeg brenner for, og denne boka inspirerer meg sterkt til nettopp det.

Gleder meg til å se hvordan Flora utvikler seg videre, og gleder meg veldig til å lese mer av denne typen litteratur. Hvis noen vet av liknende forfattere/bøker, er jeg veldig takknemlig for tips!

Kommentarer